Kattegatcentret byder sælunge velkommen

Campingland.dk - Den 07/08-2014

På tur ·  Kattegatcentrets spættede sælhun Liv gav d. 5 august nyt liv til Kattegatcentret i form af en fin, lille sælunge.

Kattegatcentrets spættede sælhun Liv fødte i de tidlige morgentimer tirsdag den 5. august den fineste lille sælunge med store, mørke øjne. Fødslen foregik ikke alene på stort set nøjagtigt samme tidspunkt som sidste år, men også på samme sted - nemlig på strandbredden i Kattegatcentrets store sælanlæg.

”Vi har længe vidst, at Liv var drægtig, og vi har gået og ventet på fødslen i spænding hele sommeren. Fødslen har ladet vente på sig, for spættede sæler føder normalt allerede i juni og juli måned. Men Liv har altså først født her i starten af august måned - og det pudsige er, at Liv faktisk har født på samme dato og på næsten samme klokkeslæt som sidste år,” fortæller dyrepasser og ansvarlig for sælerne i Kattegatcentret, Kasper Friis Jensen.

Første timer fanget på sjælden videooptagelse
Sidste år fødte Liv nemlig også den 5. august. Dengang fødte hun lige før kl. 5 om morgenen, og i år skete fødslen kun cirka én time tidligere. De første spæde timer, hvor Liv og unge lærer hinanden at kende, blev fanget på Kattegatcentrets overvågningskamera.

”På det første videoklip ses Liv for første gang ligge sig til rette, så ungen kan finde frem til dievorterne. På det næste videoklip ser man Liv og unge snuse til hinanden og lære hinanden at kende. I naturen efterlades ungen på stranden, mens hunnen søger føde i havet, og her er det altafgørende, at mor og unge kender hinandens lugt, så de kan finde hinanden igen,” fortæller Kasper Friis Jensen.

Erfaren mor
Liv og sælunge ligger stadig i vandkanten i sælanlægget - og både mor og unge trives og har det godt.

”Liv er heldigvis en erfaren mor og har fuldstændigt styr på pasningen af ungen. Lige nu bruger de tiden på at lære hinanden at kende og Liv skal samle kræfter efter fødslen. Men allerede senere i dag forventer vi, at Liv og unge vil svømme lystigt rundt i sælanlægget - omend det i starten vil se lidt kluntet ud for ungens vedkommende, der lige skal lære at svømme helt rigtigt først,” fortæller Kasper Friis Jensen, der endnu ikke kender ungens køn.

”Det er stadig for tidligt at fastslå, om det er en han- eller hunsæl. Men den ser rigtig fin ud og har stadig et stykke af navlestrengen hængende på maven”.

Oplev kattegatcenteret og benyt dig af Nordøstjyllands skønne campingpladser til overnatning, find campingpladserne i nærheden her.